Zapraszamy Cię
do wyjątkowej serbskiej restauracji, w której skosztujesz potraw pochodzących z tego wspaniałego bałkańskiego kraju.
Oprócz a’la carte
organizujemy wszelkiego rodzaju przyjęcia okolicznościowe i imprezy
Urodziny, imieniny, rocznice, chrzciny, komunie, bałkańskie wesela.
Przyjmujemy również grupy autokarowe mniejsze i większe.
Mamy doświadczenie w organizacji cateringów dla firm i osób prywatnych.
Wszelkie informacje uzyskają Państwo osobiście w Karczmie bądź drogą mailową kontakt@karczmaguca.pl
Kulinarne smaki Serbii
Nasz gospodarz oferuje Państwu regionalne dania „kuchni bałkańskiej”, gdzie każdy znajdzie coś dla Siebie i przeniesie się smakiem na słoneczne Bałkany.
Na start
przekąski zimne
zimne przekąski takie jak junetina njeguska czyli marynowana wołowina na ostro w sosie ziołowym, podawana z kapustą kiszoną, twarogiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Kolejny krok to
aromatyczne i gorące zupy
- kuchni serbskiej, serwowane z ziemniakami i ryżem – w tej grupie należy wyróżnić cevapcici czyli delikatne paluszki z siekanego mięsa wołowego oraz hajducki raznjic – to z kolei szaszłyk z mięsa wieprzowego, przekładany cebulą, papryką i boczkiem.
Dania gotowane
i ciepłe przekąski
jakie przyrządzamy to takie specjały jak rolovane palacinke czyli naleśniki nadziewane szpinakiem i serem, polane sosem jogurtowym, a także pozostawiający wyjątkowe wrażenia smakowe gulasz Guča – wołowina duszona z warzywami na ostro, podawana w gliniaku.
Prosto z grilla
klasyczne dania
- kuchni serbskiej, serwowane z ziemniakami i ryżem – w tej grupie należy wyróżnić cevapcici czyli delikatne paluszki z siekanego mięsa wołowego oraz hajducki raznjic – to z kolei szaszłyk z mięsa wieprzowego, przekładany cebulą, papryką i boczkiem.
Zdrowe
ryby i owoce morza
polecamy skampi na rostilju czyli królewskie krewetki zawijane w boczek a także lignje pohovane – krążki kalmarów w cieście piwnym.
Na dodatek
jeszcze zdrowsze sałatki
w tej grupie potraw nasi goście mogą wybierać wśród takich smakowitości jak pecena paprika czyli grillowana papryka z czosnkiem i oliwą z oliwek czy też kupus salata – kapusta Gorana z octem winnym i oliwą z oliwek.
Zawsze pyszne
słynne słodkości
na deser z kolei najwłaściwszym wyborem będzie baklava saorasima (ciasto bałkańskie z orzechami, polane miodem) albo też popularne tulubici (kruche serbskie ciasto nasączone syropem miodowo cytrynowym).
Tradycyjne
zimne, ciepłe
szczególnie poolecamy klasyczne takie jak kafe i čaj, jak również alkoholowe wśród których prym wiedzie tradycyjna serbska rakija, trunek oparty na suszonych owocach śliwki oraz regionalne wina i piwa.