Tradycje kuchni serbskiej

 

Historia Półwyspu Bałkańskiego znaczona jest okresami zarówno licznych wojen jak pokojowego współistnienia zamieszkujących go narodów. Wzajemne relacje, wymiana kulturowa, przenikanie myśli i idei – te aspekty kooperacji na poziomie narodowym nie mogły również ominąć tradycji kulinarnych. Stąd też pomiędzy kuchnią chorwacką, bośniacką czy też serbską znajdziemy wiele podobieństw ale także wyraziste będą różnice, które powodują, że każda z tych regionalnych kuchni ma swój własny charakter. Nie bez znaczenia są również wielowiekowe wpływy węgierskie i tureckie na kulturę kulinarną południowych Słowian.

Tradycje kulinarne Serbii są tak samo bogate jak jej wspaniała, okraszona niezwykle doniosłymi wydarzeniami, historia. Znajdziemy tutaj mnóstwo potraw, które zachwycą nasze podniebienie i sprawią, że staniemy się wielbicielami tej właśnie kuchni. Czy więc Serbowie mogą nas uczęstować?

Przede wszystkim należy stwierdzić, że w kuchni serbskiej dominującą pozycję zachowują świeże warzywa serwowane w postaci różnego rodzaju sałatek oraz mięso. Serbowie hołubią jagnięcinę, wieprzowinę czy też baraninę. Oparte na nich potrawy podaje się w asyście jogurtów lub też kwaśnej śmietany . Serbskie potrawy to często dania tłuste i mocno przyprawione. Do najważniejszych potraw opartych na mięsie zaliczmy z pewnością takie cuda sztuki kulinarnej jak golonka z chrzanem czy też sznycel Karadziordzia. Z pewnością uwiodą swoimi wdziękiem niejednego smakosza.

Serbom naturalnie nieobce są również różnego rodzaju zupy. W kulinarnej tradycji serbskiej można wyróżnić ich dwa rodzaje: supa – czyli zupa standardowa, oraz corba – zupa zagęszczana dodatkowo mąką. Zupy najczęściej gotuje się z wykorzystaniem jagnięciny i wołowiny i serwuje się wraz z kluskami.

Ważna pozycję w kuchni serbskiej zajmują również różnego rodzaju ciasta. Tutaj wyróżnić należy tak zwaną tulumbę czyli smażone, marynowane ciasto podawane w sosie słodowym. Dodatkowo uwagę niejednego smakosza z pewnością przyciągnie serbska pita owocowa. Jeśli mówimy o słodkościach warto również wspomnieć o kajmaku, czyli półsłodkiej masie przygotowywanej na bazie mleka, która stanowi dodatek do deserów.

Opisując tradycje kuchni serbskiej nie można zapomnieć o alkoholu. Rakija to słowo, które z pewnością wielu degustatorom jest bardzo dobrze znane. Ten tradycyjny trunek alkoholowy Serbów najczęściej wytwarzany jest ze śliwek, w stopniu mniejszym z winogron. Ten 70% trunek często okraszany jest ziołami czy też miodem. Nie można również zapomnieć świetnych serbskich winach czy też pitnym miodzie – medovina.

Kuchnia serbska to kopalnia niesamowitych smaków i wspaniałych woni. Warto zagłębić się tę kulinarną przestrzeń naszych południowych braci Słowian. Z pewnością czekają na nas niezapomniane doznania natury smakowej. Serbowie to naród dumny ze swej bogatej historii – powinien być również dumny ze swojej kulinarnej tradycji. Wspaniałości jakie może nam w tej dziedzinie zaoferować jest bezmiar.

 

Zapraszamy w nasze progi.
Poznaj wyjątkową bałkańską gościnność i temperament.
Poczuj smaki i zapachy tej wielowiekowej tradycji kulinarnej.

 
Krčma Guča - Karczma Guca © 2016
Powered By TMT Studio